Abstinenser

Abstinenser opstår når kroppen ikke får et stof som kroppen er blevet afhængig af.
Abstinenser ses oftest som fysiske og psykiske symptomer, de ses ved afvænning af alkoholisme, narkomani eller andre former for afhængighed. Abstinenser er en fælles betegnelse for hele symptombilledet, altså både de fysiske og de psykiske symptomer.


Abstinenser efter alkoholafhængighed
Abstinens opstår ved mangel på alkohol, efter kroppen har vænnet til et forbrug over en længere periode, typisk flere år. Der ses en række fysiske og psykiske symptomer. Symptomerne kan variere alt efter det enkelte menneskes fysiske tilstand og de psykiske evner til at takle ubehaget.
Abstinenserne er tiltagende, desto længere kroppen holdes fri for alkohol, og kan i svære tilfælde blive livstruende.
• Øget svedtendens. I begyndelsen er  huden lidt varm og let fugtig, men i svære tilfælde kan abstinenserne medføre så meget sved , at sengetøj gennemvædes.
•Den alkoholafhængige vil udvikle tiltagende tremor (rysten). Først vil hænder ryste i større eller mindre grad, når man rækker ud efter noget. Senere kan denne rysten være vedvarende, også når hænderne holdes i hvile. Endelig kan der udvikles tremor af hele kroppen. Denne tremor er ofte hæmmende for normal brug af hænder m.v.
•Mange udvikler en tiltagende uro i kroppen, der gør det svært at holde sig i ro.
•Pulsen øges fra de normale 60-80 slag i minuttet til 90-100 slag i minuttet. I svære tilfælde kan pulsen stige til over 120 slag i minuttet.
•Kropstemperaturen stiger med en grad eller to.
•Nogle patienter vil udvikle hallucinationer


Behandling
Der er mulighed for at behandle abstinenser medicinsk, og dermed dels lindre symptomerne, dels reducere risikoen for skadelige følger af abstinenserne.